INJ Architectural Studio designs Al Falak Mosque with a different frame in Preston, UK

Saudi architecture consultant INJ Architects Designing a unique mosque called the Al Falak Mosque, which was part of a prestigious architectural competition that received a huge boost in the world of architecture, to design the Bristol Mosque in the UK under the auspices and organization of the Royal Commission. for Architecture in the UK.

Al Falak Mosque is one of the innovative and unique architectural designs, especially in the field of mosque design. The design was inspired by modern architecture and the philosophy of architectural quotation of organic elements, and this was the reason for its difference from other places of worship. Referring to the architectural philosophy of the Falak Mosque, it turns into a different and bold design named pragmatismbased on computational design.

The challenge that embodies this design is its change in shape from the rest of the other mosques, whose design is traditional and customary. It has a curved and sculptural shape, making a statement to visitors and worshipers. The long arch represents the minaret with a clear central point; It is therefore considered a unique place of worship with a contemporary approach to a multicultural community and a unique landmark for the coming years.. It also constitutes a special architectural character that reflects the modernity and adaptation of Islam to any environment in different countries and between multiple cultures.

The visual form of the building has been carefully chosen, as it is in the form of a ship with deep meaning in Islam. This particular form shows a sign of liberation of faith, a safe haven, and the beginning of a spiritual journey for all who pray in it, even visitors, to feel complete comfort and serenity..

the latest mosque designs

Although we do not claim that the design of the Falak Mosque fully complied with all the design instructions given after some additional information was provided too late, the design met at least 80% of what was expected and could be further developed..

In addition, the design is located in a conspicuous place where the building can be seen from all angles with ease and clarity, and can be visually navigated through spatial communication. The visitor should be able to locate their arrival remotely. Access to the site is maintained at D’Urton Lane but the path to the plateau has been modified.

Although the location of the building footprint is set differently from the location in the suggestive floor plan, we believe this method is preferable for the following reasons::

  • It can be downloaded as soon as you reach the platform.
  • The main prayer hall can watch the direction of the qibla without any visual obstruction.
  • With the building positioned in a corner of the construction site, the outdoor space is optimized for outdoor patio and parking purposes.

Size and Dimensions

As for the area of ​​the Falak Mosque, its area is2382 Square meters.

Initially, the design consisted of only three floors, but we added another floor to increase the space and enable the mosque to accommodate more worshipers and visitors. As seen in the architectural planimetry of the mosque design, the two upper floors look horizontal, while the minaret (represented by the long arch) appears in a curved shape.

Moving to the ground floor, its surface is862 square meters, which is also the main prayer hall. This floor has a large curtain wall that is curved to represent the mihrab that provides maximum natural light from the outside. It can also accommodate 410 The carpet of prayer. An auxiliary entrance can also be found in the main prayer hall on the ground floor.

first floor

The first floor is the lobby, as it has a direct entrance from the inner street of the mosque and its area is 377 square meters. The seating area is covered by the upper form of the building. Visitors are also welcomed in a large atrium with a glass window covered with a spatial frame. On this floor there are several services such as reception, ablution room, dressing room, and others.

second floor

The second floor is a prayer hall for women with their own environment and a childcare area. The surface of this floor is 392 Square meters. It is placed above the main prayer hall with a concave glass wall to ensure a clear view of it.

Third floor
The third floor includes the library, meeting room and community room, and its area is753 Square meters.

All spaces are flexible – the latest mosque designs

Vertical streams are located on the perimeter of the building so that the space of the main prayer hall remains empty. To facilitate the transportation of visitors and worshipers, there is a staircase that descends to the main prayer hall on the right and another to the women’s prayer hall on the left, in addition to the elevators available on the back left.. The stairs are placed along the curved geometry of the buildings and have unique zigzag shapes with dim light flowing into the curved wall. The structure of the building is white concrete. The material of the outer garment is GRC (Glass Reinforced Concrete), which is widely used to form exterior cladding panels with complex geometry. It can also be formed in any shape and size. And another benefit of the dish GRC It is light in weight and durable for more than a hundred years without losing tensile or flexural strength.

Landscape around Falak Mosque

In terms of landscape, it can be identified as two parts softscape AND hardscape.
The main ingredient in hardscape It is the square, which is located directly as it is located in front of the entrance of the palace. It has a semi-oval shape with a pavement pattern, surrounded by torsional concrete monoliths of different heights. These monoliths have a special meaning, as they have different angles at the base, but at the top they all turn southeast; Namely in the direction of Mecca. Different heights and angles mean that people from different walks of life come together and join forces for good. The monoliths themselves are also sundials; They give an indication of the hours of the day from the effect of sunlight on them.

As for the other elementsoftscape It is made of trees that surround the perimeter of the areas as a barrier to wind and noise. The trees on the island in the parking lot provide, where possible, shade for cars. Inland roads are designed in a straight line for engineering purposes; It is a one-way street with a main ring that allows the return to the mosque building. Parking is provided according to the specification with a minimum of 140 seats, in harmony with the landscape scheme. Bicycle parking is also available.

Some say the building is a work of art and this building could not have been otherwise. The interior design of the building should be simple, white and not fancy, it is the best way to reflect its original shape. Indirect lighting can be used to wash curved walls and maximize natural sunlight through the ceiling of the spatial frame and glass elements. Plus, there are some extra chairs like twisted glass chairs that match the stacked backyard stones and are custom made to fit the space..

Architectural Design of the Mosque – Modern Design of the Mosque

The design of mosques in a modern way represents the new architectural development and modern Islamic design. Although we were not lucky enough to win a prize in this architectural competition, but we are convinced that the stage that will enter the field of mosque design is part of such designs. How can you reduce friction in times of epidemics and make crowds of worshipers safe. This is, of course, what we aspire to, because the Islamic architecture of mosques did not provide for decorations.

And if we go back to the origin of Islamic architecture, according to what Ibrahim Joharji says, its origin in the Kaaba is simplicity and true proportion, and that is what we want to achieve. Since the first mosques in Islam were made of clay and palm leaves, without exaggerating the appearance. But with the development of Islamic science and arts, we have successfully managed to go extravagant with decorations. We believe that the construction of mosques does not provide for two basic conditions: cleanliness and direction from the qibla. So this is what we need to focus on and be creative. Imagine that this giant mihrab makes you know the direction of the qibla from everywhere around the tide; In this, it is a consolidation of Islamic values ​​and an ease in explaining the Islamic purposes of the mosque and the object of worship. That is, it is not necessary to listen to the call to prayer until you know the time of the call to prayer. You can look at and know the position of the qibla easily..

Connection: engineering office

Leave a Comment